Beter stappen met een drop-/klapvoet

Walkaide® is een hoogtechnologische neuroprothese die patiënten met een drop- of klapvoet helpt om weer vlot te stappen, trappen te nemen en zelfs zijwaarts te bewegen. Ongeacht welk schoeisel ze dragen en ook op blote voeten. Het gebruikt daarvoor sensortechnologie en software.

Voor wie?

Walkaide® werkt voor patiënten met letsels aan het centraal zenuwstelsel (CNS): hersenverlammingen, onvolledige dwarslaesie, CVA, erfelijke spastische paraelegie, hersenletsels en MS.

Walkaide® is niet geschikt voor patiënten die operaties of ongelukken hebben gehad met grote impact op rug, heup of knie. Evenmin voor patiënten met ischias, wervelkanaalstenose, perifere neuropathie, postpolio- of het Guillain-Barré-syndroom.

 

Technologie uit de VS

Walkaide® is een systeem van Innovative Neurotronics uit Reno (VS). Het systeem is op de markt sinds 2006 en wordt sindsdien voortdurend verbeterd.

Bewezen resultaten

Een drop- of klapvoet wordt vaak verholpen met een brace maar Walkaide® is een veel beter alternatief. Niet alleen is het een veel comfortabelere en minder vermoeiende oplossing, het stimuleert ook de spieren, versterkt de botten en verbetert de bloedcirculatie. Verschillende studies hebben dat intussen al aangetoond.

Ontdek Walkaide®

Technologie en comfort

Makkelijk

Walkaide® is een systeem dat eigenhandig onder de knie wordt vastgeklikt. Het bestaat uit een makkelijk te plaatsen band met een comfortabele binnenkant. Die is hypoallergeen, wasbaar en aanpasbaar. Op de band zit een batterij en een elektrische stimulator. Die staat in verbinding met electrodes die de onderliggende zenuwen en spieren de nodige impulsen geven om vlot te kunnen stappen.

Autonoom

Walkaide® is een energiezuinig apparaat. Een 1,5 volt alkaline AA-batterij is goed voor 30 dagen autonomie. Walkaide® heeft geen afstandsbediening, hielsensoren of extra bedrading nodig. Om maximaal te blijven functioneren moeten patiënten de electrodes wal om de twee weken vervangen bij intens gebruik.

Klein

Het apparaat meet 8 op 6 centimeter, is 2 centimeter dik en weegt het net geen 88 gram.

Veilig en sterk

De band van Walkaide® bestaat uit stevige kunststof en een greep die met een hand makkelijk is te openen of te sluiten. Als Walkaide® nat wordt is dat niet gevaarlijk maar beter is vocht te vermijden. Daarom kan zwemmen of douchen ook niet. Autorijden is evenmin aangeraden.

Zo werkt Walkaide®

Voor therapie en dagelijks gebruik

Natuurlijk stappen

Walkaide® gebruikt gepatenteerde sensortechologie en software om de peroneale zenuw te prikkelen. Daardoor wordt de voet op het juiste moment tijdens het stappen opgetild waardoor er een natuurlijk stappatroon ontstaat.

Sterker

Door het natuurlijke stappatroon te herstellen, is er minder atrofie, worden spieren en botten, verbetert de bloeddoorstroming en wordt stappen minder vermoeiend en natuurlijker.

Programmeren en analyseren

Walkaide® is makkelijk te programmeren op maat van de patiënt, analyseert het looppatroon en levert data over de vooruitgang die de patiënt boekt.

TES- en FES-modus

Walkaide® heeft twee functies: Functionele Elektro Stimulatie (FES) en Therapeutische Elektro Stimulatie (TES). In FES-modus zorgt Walkaide® er voor dat patiënten met een dropvoet weer kunnen stappen. In TES-modus helpt Walkaide® patiënten met CVS, zenuwletsels, … in sessies van 30 minuten meer kracht, spierweefsel en bloeddoorstroming te krijgen.

Voor klein en groot

Ideaal voor kinderen

Beter dan een brace

Vooral kinderen met een dropvoet vinden een brace niet ideaal om hun beperking te overwinnen. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat 90 procent van die kinderen Walkaide® verkiest als ze de kans krijgen hun brace er voor in te ruilen.

Op de groei

Met Walkaide® kunnen kinderen met een dropvoet vrijuit bewegen. Ze hoeven ook geen speciale schoenen aan. Zelfs op blote voeten helpt Walkaide® te stappen, te rennen, te ravotten.

Nieuw: Silicone cover

De nieuwe ‘Silicone cover’ voor Walkaide® beschermt het toestel tegen krassen, beschadigingen en de impact van een val. Het is een optie bovenop het toestel: zeker voor kinderen een goed idee maar ook voor volwassen.
PATIËNT AAN HET WOORD

“Mijn Walkaide is mijn beste vriend”

Gert-Jan Van Boxel (35), MS-patiënt
“Mijn Walkaide is mijn beste vriend,” zegt Gert-Jan Van Boxel (35). Sinds zijn 21ste is Gert-Jan MS-patiënt en enkele jaren geleden zorgde de ziekte ervoor dat hij de controle over – vooral – zijn linkerbeen verloor: “Ik kon niet meer fietsen. Mijn linkervoet schoof telkens van de trapper. Ik kon ‘em niet meer aansturen. En fietsen met maar een been is lastig. Ik werkte toen ook bij voetbalclub RKC Waalwijk waar ik ik veel trappen moest lopen. Dat lukte me op den duur ook niet meer. En actief sporten kon ik helemaal vergeten.”
Gert-Jan ging door een dal en verloor zijn zelfvertrouwen. “Als ik naar de supermarkt ging, dacht ik dat iedereen naar me keek omdat ik zo moeizaam stapte. Dat was natuurlijk niet zo, maar het vrat toen wel aan me,” vertelt Gert-Jan. Maar hij is er de kerel niet naar om in zak en as te blijven zitten. Met de steun van zijn geliefden, vrienden en familie pakte hij al zijn moed bij elkaar en zocht naar oplossingen. “Ik zoek al jaren op het internet en de sociale media naar nieuws over MS. Elke dag sta je uiteindelijk op in de hoop dat er een middel is gevonden om de ziekte te stabiliseren of te genezen. In die zoektocht stootte ik op Walkaide en vroeg ik me af of zo’n toestel me zou kunnen helpen.”
Gert-Jan kon de Walkaide testen via Neuro-Bionics en merkte al snel dat de het toestel zijn beperking ‘normaliseerde’. Hij schafte zich een Walkaide aan en kreeg de nodige begeleiding en tips. “Ik kan sindsdien weer fluitend de trap op. Ik kan weer fietsen en ik word veel minder snel moe van het stappen,” vertelt hij. Gert-Jan werkt nu ook bij Villa Pardoes, een vakantiehuis van en pal naast de Efteling waar langdurig en ernstig zieke kinderen een week gratis op vakantie kunnen, samen met hun gezin. “Het is toeval dat ik hier terecht ben gekomen maar het past wel helemaal bij wie ik nu ben. Ik ben blij dat ik hier gewoon mijn werk kan doen en ook nog eens mijn steentje kan bijdragen aan dit goeie initiatief.”
Bekijk de walkaide langs alle kanten

Patiënten aan het woord

Patiënten vertellen in deze video van de producent hoe ze de Walkaide in het dagelijkse leven gebruiken en hoe het voor hen werkt.

Zo past u de walkaide aan

In deze video wordt getoond hoe een patiënt een Walkaide krijgt aangepast en waar u op moet letten, als therapeut en als patiënt.

Ook voor kinderen

In deze video van de producent wordt het verhaal verteld van Zoey en hoe zij weer een natuurlijke stap heeft gekregen dankzij de Walkaide.